Air bubbles under blanket

Discussion in 'HP Indigo Digital Presses' started by White rabbit, Aug 29, 2018.

  1. White rabbit

    White rabbit Member

    Joined:
    Apr 2013
    Messages:
    45
    Location:
    Texas
    Hey again. Im wondering if anyone else has had issues with air bubbles under the blanket after install. I have the press on impression, and i use a oil moistened towel to rub down the blanket as i roll it on. The air bubbles work themselves out after about 60 sheets, is this normal ?

    Just wait folks, i have better ones....LOL

    Thanks...
     
  2. FFR428

    FFR428 Senior Member

    Joined:
    Feb 2008
    Messages:
    409
    Location:
    CT
    Yes normal. I don't use a oil towel to run down blanket though. Just slap er on dry. It's also normal for the bubbles to return and work themselves out when heated to temp. Strange but true.
     
  3. White rabbit

    White rabbit Member

    Joined:
    Apr 2013
    Messages:
    45
    Location:
    Texas
    Thanks for the info, I thought I was doing it wrong. Have a great holiday !
     
  4. FFR428

    FFR428 Senior Member

    Joined:
    Feb 2008
    Messages:
    409
    Location:
    CT
    You too thanks! PS some presses have blanket conditioner software. After you install a new blanket it runs a few heat cycles with impression on to eliminate bubbles. Don't think our old 3500 had it but the newer 5600 does.
     
  5. Gurukrupa Printwell

    Gurukrupa Printwell Member

    Joined:
    Jul 2018
    Messages:
    7
    Location:
    GIDC, Vatva, Ahmedabad, Gujarat, India
    Yess White it is very normal. But even if you want to avoid just put sheet of paper behind blanket to adjust the gap between cylinder and blanket.
     
  6. Raju

    Raju Member

    Joined:
    Nov 2017
    Messages:
    12
    Location:
    Delhi
    Hi if you don't want too loose prints then simply after installing blanket run the paper transport for 50 - 60 sheets ..This is also helpful
     
  7. White rabbit

    White rabbit Member

    Joined:
    Apr 2013
    Messages:
    45
    Location:
    Texas
    If i understand, i would run sheets with transport, but i would have to manually put press on impression ? Or is press on impression when running transport ?
    Thanks all for your input.
     

  8. Raju

    Raju Member

    Joined:
    Nov 2017
    Messages:
    12
    Location:
    Delhi
    It is programmed to go on impression and pip ..engage you just simply have to choose the option with thick substrate that it
     
Loading...

Share This Page