Wohlenberg 115 MCS-2 TV electronics issue

Discussion in 'Cutters and Trimmers' started by eta4ever, Oct 20, 2016.

  1. eta4ever

    eta4ever New Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    4
    Location:
    Russia
    Hello. I have a MCS-2 TV, which suddenly gone insane.

    1. All programs are gone, and I have "PROGRAMMING ERROR" when trying to save new program.
    2. The battery is complete dead, so I removed it, trying to find a replacement. FET Q1 is alive.
    3. After I turn the machine on and move to reference point, it refuses to move gauge to front anymore (seems like it thinks that minimum length is reached).
    4. Machine settings look like garbage (pic attached), and I don't know how to change them (I have no instructions or service manual, only partial electic schematics).
     

    Attached Files:

  2. NimeshSilva

    NimeshSilva Senior Member

    Joined:
    Jan 2013
    Messages:
    222
    Location:
    Sri Lanka
    Hi.
    Have you replaced the battery?
    Inbox me your email. I'll send you the information required.
     
  3. eta4ever

    eta4ever New Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    4
    Location:
    Russia
    Hello. No, I didn't yet find the battery in local stores.
    Sorry, can't find where is the private messaging here. My e-mail is agonya()inbox.ru
     
  4. NimeshSilva

    NimeshSilva Senior Member

    Joined:
    Jan 2013
    Messages:
    222
    Location:
    Sri Lanka
    Try to find a battery for cameras. 3V battery will work fine. Here in sri lanka, we have a nice panasonic 3V battery which work fine.
     
  5. eta4ever

    eta4ever New Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    4
    Location:
    Russia
    Thank you very much for the response. I think it is exactly what I need.
    About the battery - original is Varta 3.6V Ni-Cd rechargeable. Is it safe to replace it with non-rechargeable camera battery?
     
  6. NimeshSilva

    NimeshSilva Senior Member

    Joined:
    Jan 2013
    Messages:
    222
    Location:
    Sri Lanka
    Yes, no problem.
     
  7. sanjeevmpharm

    sanjeevmpharm New Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    1
    Location:
    India
    Hello Please pm me your email so that i can send you the pdf version of manual.
     
  8. lavazza

    lavazza Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    6
    Location:
    France
    Hello,

    I Have the same cutter with the same problem, battery's gone so weird data. I have replaced it but I don't know how to acces the service data, my paper manual doesn't indicate it.
    So now I'm unable to fully move gauge and to enter program data.
    Could someone help me for the procedure please ?
    Thanks.
     
  9. eta4ever

    eta4ever New Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    4
    Location:
    Russia
    NimeshSilva, you really saved us. Thank you very much, the cutter now works.
     
  10. NimeshSilva

    NimeshSilva Senior Member

    Joined:
    Jan 2013
    Messages:
    222
    Location:
    Sri Lanka
    Hi,
    Glad I could help you out.

    Cheers.
     
  11. er.bajaj001@gmail.com

    er.bajaj001@gmail.com Member

    Joined:
    Aug 2015
    Messages:
    23
    Location:
    India
  12. Carlitxxx

    Carlitxxx New Member

    Joined:
    Nov 2016
    Messages:
    2
    Location:
    Bolivia
    Hi,
    I have a similar issue with my cutter, I replaced the battery and now the table won't move backwards. I was wondering of someone could send me the service manual, or give instructions on how to configure the machine again. My email is a.magnani.g@gmail.com

    Thanks.
     
  13. Carlitxxx

    Carlitxxx New Member

    Joined:
    Nov 2016
    Messages:
    2
    Location:
    Bolivia
    Thank you very much, with the info you sent i could configure the machine correctly.

    I have another issue, even before the battery died. Eventually the machine won't cut. There is a signal coming from the CPU board, which is "Ready for Cutting" (H42 on relay board), and when there is no signal the machine won't cut. This problem happens from time to time.

    I have already replaced all the relays in the Relay Board. I think there could be a problem in the CPU board. I have already checked it and found some loose IC sockets, but the problem remains.

    Do you have any clue on what could be the cause?

    Thanks in advance.

    Regards,
    Carlos
     
  14. lavazza

    lavazza Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    6
    Location:
    France
    Hi,

    Maybe you could check solders on the mainboard, I had to reflow all of them to clean random problems. Connectors may be checked too, especially on these old machines.
    The first electronic problem I met on this cutter was the power supply, +12V was unstable : solders on the power supply board were dead.
    But I'm not very friendly with this machine, I think others users of this forum are more able to answer to you :)

    However, I'm still annoyed with mine, I still need the procedure to make my cutter work after battery change.
    Can somebody help me please ?
    Here's my e-mail : lavazza1977@gmail.com

    Regards.
     
  15. NimeshSilva

    NimeshSilva Senior Member

    Joined:
    Jan 2013
    Messages:
    222
    Location:
    Sri Lanka
    Hi,
    Check your email
     
  16. lavazza

    lavazza Member

    Joined:
    Oct 2016
    Messages:
    6
    Location:
    France
    Hi NimeshSilva,

    Many thanks for your help, these informations will save my cutter !

    Have a good day,

    regards,

    Jérôme
     
  17. multiponto

    multiponto New Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2
    Location:
    Portugal
    Help on Wohlenberg MCS-3TV (1989)

    The screen is blank (just a cursor blinking), I've checked the cpu board, the battery and connectors but can't find the problem. Is there anyone that can help me on this? I don't have no manual and don't know if could be a programming error. Thanks
     
  18. Luiskanoise

    Luiskanoise Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    7
    Location:
    Venezuela
    Wohlemberg MCS- 2 TV

    Hi. I am a technician. I am repairing a wohlenberg MCS-2TV guillotine. But he did not bring any manual or electric plans. Type WP 92. Number machine 3517-007. The CPU battery exploded and only one cursor appears on the screen. I need information about this machine. If anyone can help me please.
     
  19. Luiskanoise

    Luiskanoise Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    7
    Location:
    Venezuela
    Wohlemberg MCS- 2 TV

    Hi. I am a technician. I am repairing a wohlenberg MCS-2TV guillotine. But he did not bring any manual or electric plans. Type WP 92. Number machine 3517-007. The CPU battery exploded and only one cursor appears on the screen. I need information about this machine. If anyone can help me please. luiskanoise@gmail.com
     

  20. NimeshSilva

    NimeshSilva Senior Member

    Joined:
    Jan 2013
    Messages:
    222
    Location:
    Sri Lanka
    Hi
    Are you getting the startup tone sequence?

    High tone
    Pause
    Low tone
    High tone. ??

    If the battery had exploded then you have to check all the pcb traces under the battery and the MC6821 ic right next to the keyboard connector. (I'm experiencing the same situation at the moment) most probably they might be corroded and disconnected. And you might also need to change the surrounding ic sockets because the green stuff might be all over them.

    Check them and let me know.
     
Loading...

Share This Page