Knife getting harmed by Polar emc 137 itself

Discussion in 'Cutters and Trimmers' started by Mouad, Mar 5, 2021.

  1. Mouad

    Mouad Member

    Joined:
    Mar 2021
    Messages:
    7
    Location:
    Morocco
    Dear all,
    Lately, my Polar emc 137 is damaging every knife we put in place after less than 2 hours of functioning. (see picture attached below)
    Please advise :)
    WhatsApp Image 2021-03-05 at 17.05.47.jpeg
     
  2. CHOCK

    CHOCK Senior Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2,387
    Location:
    Managua,Nicaragua
    Hi sir;

    Please this make inspection first before to find the source of problem with the Knife;

    1) knife carrier and the clamp Should be checked

    2) attached is the there the Polar cutting in practice, that will Help you a LOT, and finding the problem

    3) However you must use some Square between the knife vs table in angle 90. and between Knife vs Knife Carrier.

     

    Attached Files:

  3. Mouad

    Mouad Member

    Joined:
    Mar 2021
    Messages:
    7
    Location:
    Morocco
    Thank you CHOCK for your prompt feedback,
    I have checked your points, what do you think of the parts 224910 & 224904 (adhesive shim and support)?
    they could be the origine of my issue?
    WhatsApp Image 2021-03-08 at 09.46.46.jpeg
     
  4. andy martin

    andy martin Member

    Joined:
    Aug 2016
    Messages:
    71
    Location:
    bradford po
    It would appear to me the evidence is in your photo, the scoring on the clamp shows the knife is hitting the clamp, is the clamp beam set correctly and replace knife deflection guides
     
  5. Mouad

    Mouad Member

    Joined:
    Mar 2021
    Messages:
    7
    Location:
    Morocco
    Hi Andy Martin,
    We have just ordered the knife deflection guides we will replace them,
    but please could you tell us how to set correctly the clamp beam?
    Thank you in advance for your feedback
     
  6. andy martin

    andy martin Member

    Joined:
    Aug 2016
    Messages:
    71
    Location:
    bradford po
    Check if there are shims, if not use shims to move clamp back slightly
     

    Attached Files:

  7. CHOCK

    CHOCK Senior Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2,387
    Location:
    Managua,Nicaragua
    I would like to remind you of my advice to examine very carefully the knife carrier vs clamp.

    1) i did send you a complete from Polar , you must examine carefully.+screen shot from Polar attached again

    2) I do believe that safety bolt has been are breaking. if this had been pass the connecting Rod is wrong adjusted or bending in the crank shat!!

    3) Again please examine, this matter very carefully!!! otherwise you must replace expensive parts from Polar.
     
  8. Mouad

    Mouad Member

    Joined:
    Mar 2021
    Messages:
    7
    Location:
    Morocco
    Thank you very much Mr Chock for your concern, could you please send again a more clear attachment, because the one you already sent is not clear, in addition, what do you say by safety blots, where are they located?
     
  9. Mouad

    Mouad Member

    Joined:
    Mar 2021
    Messages:
    7
    Location:
    Morocco
    Dear Andy Martin, please show me where could I put the shims on the picture
     
  10. rspblake

    rspblake Member

    Joined:
    Dec 2013
    Messages:
    26
    Location:
    london
    I would think it’s more likely it’s hitting the removable soft Plate under the clamp probably been hit by the backguage and pushed the pins holding the plate fwd.
    Remove damaged knife and soft plate
    Then with a sanding block just clean high points just on bottom edge of clamp beam or a flat file
    Check pins on clamp plate with a set square, if ok then run a file over the front lower edge of soft plate
    If everything is fine then check the rear face of the knife beam the area where the knife sits for high points or old waste paper stuck..
    I can explain if it’s not obvious How!!
    I’ve worked on machines with plastic support missing and they been fine don’t think I’ve ever had to add shims unless you don’t know the machines history then anything possible
    Regards
    Rob
    Repro-link
     
  11. CHOCK

    CHOCK Senior Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2,387
    Location:
    Managua,Nicaragua
    Did you fix it Sir?

    Let me know.
     
  12. Mouad

    Mouad Member

    Joined:
    Mar 2021
    Messages:
    7
    Location:
    Morocco
    Hi Mr Chock,
    The issue was fixed by replacing the blade shim support (see picture attached)
    upload_2021-11-24_10-5-36.png
    Thank you all for your support
     
  13. CHOCK

    CHOCK Senior Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2,387
    Location:
    Managua,Nicaragua
    Thank you Sir

    Blessing
     
  14. Fazal khan

    Fazal khan Member

    Joined:
    Nov 2021
    Messages:
    7
    Location:
    India
    Here there is another pic i mark on it
     

    Attached Files:

  15. Fazal khan

    Fazal khan Member

    Joined:
    Nov 2021
    Messages:
    7
    Location:
    India
    Machine completely no inch no run
     
  16. CHOCK

    CHOCK Senior Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2,387
    Location:
    Managua,Nicaragua
    Hi sir;
    My apologize for the delay, was a problem with my Internet.

    Please Reset the Circuit breaker, and test fuses.

    Look, for loose wires, connectors loose, and then Test if there are Voltage in the Input of terminals of Main Motor, with you try to RUN please
     
  17. Fazal khan

    Fazal khan Member

    Joined:
    Nov 2021
    Messages:
    7
    Location:
    India
    Hi sir,
    Thank you for the respond..
    Really appreciate that, let me try this way that you suggest me, i will get back to you soon with the result.

    Another thing that this perfecter error is not coming continuously, sometimes if I restart the machine for like 5 to 10 times its gone and the machine is work properly, the next day again the error coming back then no inch no run can be done..

    I hope you understand sir.
     
  18. Fazal khan

    Fazal khan Member

    Joined:
    Nov 2021
    Messages:
    7
    Location:
    India
    Hi sir,
    Hope everything is fine there .
    I tried to check loose wire and connectors and found some earthing wires loose so i fix it..

    Now no more perfector error
    And machine is working fine but there is another problem i seen in the cp tronic 1 screen as it shows in attached picture..

    Machine is working fine only we can't do registration in 2nd unit.
    How can you help me sir.

    Thank you for your support..
     

    Attached Files:

  19. CHOCK

    CHOCK Senior Member

    Joined:
    Dec 2016
    Messages:
    2,387
    Location:
    Managua,Nicaragua
    Great Sir, Good job.

    What is the exactly problem, that you can NOT registration in 2nd unit?

    Please explain me, carefully.

    Thank you in advance, sincerely

    Merry Christmas
     

  20. Fazal khan

    Fazal khan Member

    Joined:
    Nov 2021
    Messages:
    7
    Location:
    India
    Hello sir,
    Sorry for late response.
    Was busy with Christmas
    Merry Christmas you too..

    I can't do registration in second unit as you can see attached picture i round up on point the symbol of diagonal box for second unit is not even appear on screen and not working aswell sir.
    We tried already to register with blind eyes but still no result sir..

    Suggest me please..
    Thanks and happy new in advance..
     

    Attached Files:

Loading...