Epson Stylus Pro 9900 lost all the colors

Discussion in 'Large Format Inkjet Printers' started by yparty, Dec 30, 2022.

Tags:
  1. yparty

    yparty New Member

    Joined:
    Dec 2022
    Messages:
    2
    Location:
    Calgary
    Hey, guys!

    I have an issue with my Epson 9900

    It used to print the nozzle check perfectly, only sometimes green was missing a few lines, and pair clean always helped. However, a couple of days ago, something weird happened, and after the pair cleaned (G/Og), all the colors disappeared except cyan. I did a few cleaning cycles, and then power cleaned. Nothing helped, so I did service clean manually (followed these instructions:

    It didn’t help, and even cyan has disappeared. So, now the nozzle check appears almost blank on the paper, sometimes just a tiny bit of grey. And sometimes almost a full square of green. I’ve noticed a lot of air among the ink in the transparent pipes. Not sure if that’s normal.
    Here are a couple of photos:

    https://prnt.sc/taeefhpADfcX
    https://prnt.sc/VfZdbyaiKim3

    Did anyone had a similar issue in the past?

    Please share your thoughts.

    Best regards,
    Greg
     
  2. yparty

    yparty New Member

    Joined:
    Dec 2022
    Messages:
    2
    Location:
    Calgary
    I tried a few things:
    1. Manually pulled the inc from the dampers. There was so much air in the pipes that inc was coming out foamy. The printer was off and while I was pulling the ink with syringe I could hear the air sucked in on the other side of the line. (Not sure if that's normal, but the printer was off, so there was no pressurizing). I got quite a bit of ink waste, but I got solid inc in the syringe, however, I wasn't able to get rid of all the air in the lines cause it was sucking in on the other end. After running a cleaning cycle I got 7 of 10 colors back during the nozzle check. However, after I run a couple more cleaning cycles, I lost 5 colors, so now I have only 2, and I can still see the air in the lines.

    2. I changed the cartridges as I thought the old ones could be faulty, but it didn't fix the issue.

    My concern is that there is some air leak at the very beginning, or maybe the pump that pressurizing the cartridges and pulls the ink is faulty, as there's air in every single line from both sides (left and right).

    Does anybody have any other suggestions to try?
     
Loading...